Totalul afișărilor de pagină

duminică, 5 februarie 2012

O crima pe o plaja

Ca şi cei care şedeau pe partea cealaltă, cu faţa spre perete, Ela Coman îşi trase scaunul mai aproape de masă imediat ce C.D. Lascu intră în încăpere. Toţi făceau asta în mod automat şi aproape concomitent,  un obicei pe care-l căpătaseră deoarece C. D. îşi aşeza întotdeauna cârjele una lângă alta, formând un larg semicerc, fapt pentru care avea nevoie de mult spaţiu. 
Şi, cum şeful ei se aşeză la capătul mesei lungi, Ela păru că pierde poziţia avantajoasă pe care şi-o pregătise cu grijă. Întâlnirea din după-amiaza aceea avea ca temă cadavrul ce fusese găsit în ziua respectivă, ceva mai devreme, pe plaja Trei Papuci. Urmau să se proiecteze diapozitive pe peretele din faţa lui C. D. Lascu, imagini cu locul respectiv şi - motivul pentru care Ela alesese din vreme scaunul pe care-l ocupa - imagini ale cadavrului.
În calitatea pe care o avea, de doi ani încoace, de director al Serviciilor de Informaţii la biroul procurorului, făcuse tot posibilul pentru a evita chiar şi să se uite la un cadavru, fie real, fie şi numai fotografiat. Era un secret pe care reuşise să-l păstreze faţă de colegii săi în tot acest răstimp, recurgând la fel de fel de subterfugii, cum era acela de a se aşeza pe al treilea scaun din capăt, în dreapta procurorului-şef Lascu. Prin această tactică, era sigură că-l va avea lângă ea pe ciudatul Dr. Radu Sacter, care-i va bloca, astfel, vederea spre ecran. Sacter era un strălucit patolog, ale cărui calităţi de legist erau cel puţin la fel de legendare ca şi crizele de furie pe care le făcea ori de câte ori ideile lui despre ordine şi succesiunea lucrurilor erau perturbate. Una dintre acestea era aceea că avea dreptul, întotdeauna, adică fără excepţie, să ocupe acelaşi loc la toate şedinţele. Nimeni nu s-a opus.
Dorinţele şi comportamentul lui ciudat îi erau complet indiferente lui Ela. Ceea ce conta pentru ea era capul anormal de mare al lui Sacter, pe care claia de păr roşu, zburlit, îl făcea să pară încă şi mai mare. Învăţase din experienţă că, ocupând acel loc, părea că urmăreşte cu atenţie ecranul când, de fapt, vizibilitatea îi era complet blocată de capul patologului.
Când au fost chemaţi la şedinţa zilnică, s-a aşezat, ca de obicei, suficient de ,,strategic", astfel încât să nu vadă nimic, deoarece de data asta părea să fie o experienţă mai rea ca de obicei. În ultimele şase luni, două cadavre fuseseră găsite pe plaja Trei Papuci, în momente diferite, dar la mai puţin de un kilometru distanţă unul de celălalt. Ambele erau femei mature şi amândouă fuseseră mutilate după moarte. Oricine făcuse aşa ceva, era clar că era o persoană bolnavă. Tabloidele urlau deja despre un criminal în serie şi chiar şi ziarele mai serioase erau gata să li se alăture. Descoperirea celui de-al treilea cadavru, în dimineaţa respectivă, cu siguranţă că avea să agite şi mai tare spiritele. De aceea, în toate birourile care aveau o cât de mică legătură cu aplicarea legii, pe tot parcursul zilei avuseseră loc şedinţe de lucru ca cea la care participau ei în acel moment.
Procurorul-şef Lascu bătu cu cârjele în podea, ca să se facă linişte.
„Gata, oameni buni. Să trecem la treabă. Într-o jumătate de oră trebuie să merg la şeful poliţiei şi vreau să mă pot prezenta cu ceva acolo. Ia să vedem, ce imagini avem... Ah! Dorian. Mersi că ai venit."
Uşa se deschisese după un singur ciocănit. Un bărbat scund, negru, se îndrepta, pe lângă perete, spre un scaun aşezat deoparte, între Lascu şi fereastră. Era îmbrăcat în jeanşi şi avea un tricou spălăcit, pe care scria mare „No Sweat, Moni“, mesaj postat deasupra unei oaze de nisip cu nişte palmieri văluriţi. Lascu făcu prezentarile. ,,Nu ştiu dacă-l cunoaşteţi cu toţii pe Dorian Trifon. Pozele pe care urmează să le vedem au fost făcute de el şi l-am rugat să vină să ne explice." Coborî uşor tonul şi-l întrebă:
„Putem începe, Dorian? Trebuie să mă duc la şeful poliţiei şi..." Îşi lăsă fraza neterminată, iar Dorian Trifon zâmbi, răspunzând la întrebarea lui Lascu: ,,Desigur."
Contrar impresiei iniţiale pe care prezenţa acestuia le-a creat-o unora dintre cei de faţă, Dorian se dovedi a fi eficient, coerent şi posesor al unui puternic accent englezesc.
,,Desigur", repetă el, apucând telecomanda şi întorcându-se spre proiector. „Ar fi grozav dacă cineva ar putea stinge..., ah, mulţumesc."
,,lată prima fotografie" - Dorian prezentă o imagine - „este o reprezentare comună a zonei cunoscute sub numele de plaja Trei Papuci. Nu eu am făcut-o. E din dosarele poliţiei. A fost făcută de echipa care controla gradul de poluare, în urmă cu aproximativ un an. Nu are prea mare importanţă pentru cazul nostru, m-am gândit doar că ar fi util să vă aduc aminte cum arată plaja Trei Papuci în mod obişnuit."
Ela se aplecă uşor ca să privească pe lângă coama lui Radu Sacter. Fotografia era una banală iar ea nu mai fusese în zona plajei decât o singură dată. Trei Papuci era o fâşie îngustă, situată la aproximativ zece minute de mers cu maşina de la ieşirea din oraş. Plaja în sine, între dunele de nisip şi apă, era netedă şi nisipoasă; însă înotul era impracticabil, pentru că fundul apei era foarte accidentat. În cea mai mare parte a timpului, plaja era pustie. Chiar şi tinerii preferau să meargă în alte locuri pentru a organiza curse. Un loc ideal pentru a te debarasa de ceva. Ela stătea tot aplecată, ca să poată privi, când Dorian Trifon trecu la următoarea imagine, fără niciun avertisment. Simţi cum i se strânge stomacul, dar se calmă imediat. Şocul nu era chiar aşa de mare. Era un trup înfăşurat în ceva maro. „Asta este luată de pe o dună, la poalele căreia se poate vedea locul. Este una dintre pozele mele. Conform celor relatate de cuplul care a găsit cadavrul, este exact ceea ce au văzut ei atunci când au ajuns acolo", adăugă Dorian apoi. ,,După cum puteţi remarca, aici se vede corpul şi o singură urmă de pneu de maşină. Locul este foarte curat. Din păcate, nu există urme de paşi, dar cele de pneu sunt foarte clare. În acest moment, ele sunt analizate în laboratorul poliţiei."
Dorian Trifon mări urmele de pneu din nisip. Era o amprentă perfectă. Fără să-şi dea seama, Ela se aplecă încă şi mai mult, când Dorian reveni la prima imagine.
„Remarcaţi şi simetria. Anchetatorii cred că vehiculul a intrat şi a ieşit după ce şi-a lăsat încărcătura. Trupul era înfăşurat în pânza aceea bej, exact aşa cum se vede aici. Mâna dreaptă a victimei era ieşită puţin în afară. Fără acea mână, ar fi fost greu de sesizat trupul printre celelalte gunoaie de pe plajă, mai ales de la distanţă. Acum, dacă există vreun dubiu că ar fi vorba despre o crimă, imaginea următoare.
Ela se dădu înapoi la timp, în spatele doctorului Sacter, în timp ce Dorian trecu la imaginea de care ea se temea, dar exact în clipa aceea uşa se deschise, fără vreo avertizare. Era unul dintre tinerii ce lucrau la morgă. Era agitat.
„A sosit cadavrul, doctore Lascu."
Radu Sacter sări în picioare. „Asta aşteptam!" Se îndreptă spre uşă, apoi se opri într-un picior, ca un cocostârc, şi se întoarse spre C. D. Lascu. ,,Cristi?"
C.D. Lascu îi făcu semn cu mâna. ,,Da, sigur că da. Sună-mă la biroul şefului poliţiei într-o oră, orice-ar fi."
Sacter zburase deja înainte ca Lascu să termine ce avea de spus. Dintr-o dată, paravanul de protecţie al lui Ela Coman dispăru!
Târziu, în seara aceea, nu putea să-şi explice nici măcar ei înseşi cum de reuşise să facă gestul respectiv, dar, imediat ce doctorul Sacter trântise uşa, ea se întorsese spre şeful său.
„Doctore Lascu", spusese ea calm, ,,am putea să mai vedem imaginea precedentă?"
El o privi curios. Ela nu lua aproape niciodată cuvântul la aceste şedinţe. Lascu dădu afirmativ din cap, spre Dorian, care proiectă imediat imaginea mărită a urmelor de pneu.
„Nu asta, vă rog, cea anterioară", insistă Ela.
Dorian se conformă. Toată lumea se uita acum la Ela, şi nu la ecran. Cu mai multă fermitate decât îi era caracteristic, întinse mâna de-a lungul mesei şi puse degetul pe ecran.
„Ştii cumva, doctore Lascu", începu ea să-şi plimbe degetul pe ecran în mod ostentativ, ,,dacă cercetările privind vehiculul s-au axat pe ideea că ar fi vorba despre o camionetă?"
C.D. Lascu se uită la Ela, apoi privi înapoi spre ecran.
„Fir-ar să fie", spuse el. „Fir-ar să fie!" Îşi luă cârjele. „Nu cred, nu, din câte ştiu eu! Nu cred! Fir-ar să fie!"
Îşi luă cârjele sprijinite de scaun şi acestea căzură pe jos. „La naiba!", se răsti el.
Ela se ridică repede în picioare. „Merg să telefonez, domnule. Oricum, este nevoie de dvs. aici."
Fără să mai aştepte vreun răspuns, Ela Coman se îndreptă spre uşă şi ieşi din încăpere, având grijă să nu se uite spre ecran, în eventualitatea că Dorian Trifon s-ar fi hotărât să treacă la altă imagine, înainte ca ea să fie pregătită.

Ela Coman a reuşit să scape din sala de şedinţe şi, în acelaşi timp, să ofere ceea ce putea fi un element relevant. De ce crede ea că acel cadavru a fost dus pe plaja Trei Papuci cu o camionetă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu